Immunrendszerünk fő pillére a nyirokrendszer, mely a sejtek között összegyűjtött nyirokfolyadékot testünk több száz nyirokcsomóján keresztül megszűri a salakanyagoktól, a bomlástermékektől, a bacilusoktól, a vírusoktól, a gombáktól és egyéb mérgező anyagoktól. Mivel a megtisztult nyirokfolyadék végül a véráramba kerül vissza, létfontosságú, hogy a nyirokérhálózat áramlása és a nyirokcsomók szűrő mechanizmusa optimálisan működjön. Ha az áramlás lassul vagy elakad, a nyirok pangani fog, az ödémás területek nem csak hogy feszülnek és fájnak a folyadéktöbblettől, hanem a bennük felgyülemlett káros, mérgező anyagok súlyos gyulladást is okozhatnak.

A kézi nyirokmasszázs fellazítja azokat a szövetrétegeket, ahol a nyirok áramlik, precíz sorrendben, finoman aktiválja a nyirokcsomókat. Megfelelő erővel, pontosan meghatározott irányba tereljük a nyirokfolyadékot, így megszabadítjuk a szervezetet a már nem szükséges, vagy káros anyagoktól.

A nyirokmasszázs ellenjavallatai az általános kontraindikációkon túl a szívelégtelenség, mivel felszabadult többletfolyadék fokozza a szív térfogatterhelését, valamint a daganatos betegségek (a teljes gyógyulás előtt), mert az elmozduló daganatsejtek áttétek kialakulását segíthetik elő.